14. 9. 2011

2011.09.05 Vysoké Tatry - Čierny štít

Hodně pozdní cesta do Tater se rovná pozdní vstávání. Chce to nějakou pohodovou turistickou akci. Vzpomenu, že při cestě na Kolový štít jsme potkali jednoho turistu co to „dolu“ vzal přes Čierny štít (2429m) Ač neznal cestu a neměl žádné jištění. Tak nám zanedlouho stál na jeho vrcholku. My jsme jen užasle koukali, protože výstup od Čierneho sedla nevypadá moc jednoduše.(pokračování)

Kolový štít
Lomnický a Pyšný štít

FOTOGALERIE


Vyrážím až po 10:00 což je časově na hraně abych se vrátil snad ještě za světla. Po Čierné sedlo je výstup totožný s předchozím Kolovým štít. Z něj se tentokrát vydám do leva. Hned po prvních několika skalkách mě čeká obtížnější úsek. Ten se dá lehce podejít ze strany Malé Zmrzlé doliny. Ač pro sestup do Nižného Čierneho sedla nakonec nepotřebuji lano. Jde o náročnější sestup balancující nad hlubokým srazem Malé do Zmrzlé doliny. Následuje asi nejhrůzněji vypadající věž, co mi stojí v cestě. Tu opět zdolávám po lávkách ze strany Zmrzlé doliny, ale tentokrát nejde tak jednoduše podejít. Zde je potřeba traverzovat až skoro na její vrchol. Kousek pod vrcholem spatřím naznak okna, kterým slézám dolu. Pote co vystoupám opět nahoru na hřeben zjišťuji, že zdolání této věže by asi nebyl problém ani přímo přes její vrcholek. Teď už mi nic v cestě na Čierny štít nestojí.
Stoupám vzhůru asi do jedné třetiny, když vlevo spatřím mužíka. Traverzuji tedy k němu a stoupám severní stěnou vzhůru. Jde o neustálé lezení po malinkatých lávkách a tak není třeba si dělat starosti s hledáním cesty. Těsně pod vrcholem narážím na velkou lávku. Ta mě dovede až na stranu Baranie doliny. Odtud ze západu vylézám na vrchol. Nejde určitě o nejsnadnější výstupovou cestu.
Na vrcholku se nachází kamenná zástěna bivaku. Tam se rád schovám před sílícím větrem. Obloha se totiž začíná zatahovat. Proto po chvilce odpočinku spěchám dolu. Po hřebenu (na východ) jednoduše sestoupím na horní lávku. Ta mne dovede až k výraznému mužiku. Od něj už vidím už celý sestup až na Čiernou terasu. Na rozdíl od předchozího výstupu z Čierneho sedla je zde množství mužíku a výrazný chodník. S větrem v patách jsem zanedlouho na terase. Tam by se měl chodník větvit na dvě sestupové trasy. Nikde nevidím mužíky vedoucí přes terasu tak se rozhodnu sledovat chodník dolu. Tedy několik metru traverz po jižní straně vede i v vzhůru což mě poněkud znejistí. Zanedlouho stojím nad žlabkem padajícím do Velké Zmrzlé doliny. Dole vidím i zřetelný chodník.
Sestupem si nejsem vůbec jistý. Protože fouká, čím dal silnější vítr a vzduchem začínají létat první kapky. Směřuji co nejrychleji dolu. Žlábek dostává hodně prudký sklon a Já se rozhodují pro pravou stranu ( z mého pohledu) Po několika metrech zjišťuji, že se nejspíš mělo sestupovat po levé straně žlábku. Nechce se mi vracet tak s trochou úsilí slézám i tudy. Dole pozoruji výraznou lávku táhnoucí se nad žlabem, která spadá dolu do Velké Zmrzlé doliny. Tak že by se mělo sestupovat po ní ? Počasí a čas jsou proti zkoumání této teorie.
Dole v kamenném poli po chvíli opět ztrácím mužíky, a tak to řízmu přímo skalnatým předělem nad dnem. Tento úsek se mi daří slézt i bez lana. Na dně už narážím na perfektně značený chodník (nejspíš z Baraních rohu) po něm sestoupím až dolu k chatě Při Zelenom plesu
Nezdržuji se a snažím se za světla dojít co nejdál. Stejně mě po chvíli dostihuje tma. S čelovkou je ta nepříjemně kamenitá cesta ještě horší. Od Šalviového pramene už je to v pohodě. Přesto s radostí využiju možnosti svezení od zásobovacího auta z chaty. Prý jim tam řádí medvědi. Den předtím rozmlátili dole kontejner. V autě není místo tak jedu na 5 dveřích vedle rezervy :-)

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z goat.cz  
Obrázek s body zobrazený v mapě  
DATA - grafy z výstupu  
GPX soubor /hluché místo při sestupu k Čierne terase :-(/

Žádné komentáře:

Okomentovat