29. 11. 2011

2011.11.29 Vysoké Tatry - Javorový štít

Po předešlém divočení na Gerlachu si tentokrát hodlám užít nějakou lehkou podzimní turistiku. Na řadu přijde Javorový štít (2424m) Dle průvodce obtížnost C což se rovná tak max II UIAA lezení. Přesto rozhodně tento výstup nepodceňuji a vyrážím „na těžko“ i s horolezeckým harampádím. Počasáři slibuji slunečno jen mám obavy z všudy přítomného ledu, kterého je všude víc než moc.  (pokračování)

Vrcholová tabulka
Ladové štíty
FOTOGALERIE

Cesta je už klasická. Před 6:00 za svitu čelovky vycházím ze Starého Smokovce směr Hrebienok. Odtud Velkou Studenou dolinou směr Zbojnická chata. Cestou přemýšlím o zkratce. Při pohled do mapy je jasné, že turistický chodník úplně zbytečně dělá okliku na Zbojničku. Proto v místech, kde se začíná stoupat k Vareškovému plesu opouštím značený chodník.
 Podél potoka nalézám ve sněhu nějaké stopy a tak je sleduji. Zanedlouho nacházím i znatelný chodník. Pravděpodobně tudy chodí i turisté co si zkracují cestu od Příčného sedla. Chodník později přechází potok přes z kamenů vyskládaný mostek!!!  Chodník v serpentýnách začíná stoupat vzhůru. Jenže tento chodník zanedlouho mizí v kleči. Pravděpodobně jde o bývalý turistický chodník. Vracím se tedy zpět k mostku. Od něj pokračuje po levé straně potoku už o něco méně výrazný chodník. V místech kde začíná potok prudce stoupat se tahle část obchází oklikou z leva (Já ji při cestě nahoru šel, ale stále po hraně potoku) Nahoře se postupně přejde na pravou stranu. Chodník mě dovede až na dno doliny pod Javorovou Galerii.
Dno doliny obchází žlutá turistická značka a tak stačí jen najít vhodné místo a vystoupat na něj. Kousek po chodníku a už jsem v nástupu trasy číslo 1 Na Javorový štít. Po nepříjemném strmém suťovisku stoupám vzhůru. Lávka je krásně viditelná už z dálky a dá se i krásně určit podle převisu nad ní. Je poměrně široká a členitá nic obtížného. Na jejím konci nacházím prvního mužíka. Z lávky už následuje dva metry strmější výšvih vzhůru do dalšího patra. Zanedlouho překonávám opět další kolmý výšvih. Poté je to chvíli choďák po místy travnatých úsecích. Jsou zde i mužíky. Cesta by se zde měla větvit, ale levá větev mi není moc zřejmá a tak směřují tou pravou k markantnímu žlabu. Ten je hodně kolmý a dost lezecký. Proto jej záhy opouštím a vracím se na jeho levou stranu. Zde nalézám i mužíky. Jde o schůdnější variantu. Vystup ústí do okna, kudy se dostávám za skalnatý hřeben. Dál se pokračuje po pravé straně prudkého žlabu, který postupně zaniká. Následuje překonání několika kolmých krátkých zlomu a skalnatý terén začíná mizet. Objevuje se kamenité pole a vrcholové plateau.
Po kamenitém poli pozvolna stoupám na domnělý vrchol. Jde ale o Zadnou Vežu. Její kolmá stěna spadá do žlabu Ostrého kotla. Stačí sestoupit pár metru do sedla a z něj je to na opravdový vrchol Javorového štítu už kousek. Na vrcholku se nachází cedulka s označením vrcholu. Je odtud krásný výhled na Ladové štíty a ostrý hřeben Ostrého štítu. K nepřehlédnutí je i Široká veža a Prostredny hrot. Na druhé straně Slavkovský štít a jeho hřeben.
Plán na sestup bylo sestoupit od Javorového sedla. Jenže hřeben táhnoucí se k sedlu je víc než hodně kolmý a momentálně pokryty ledo-firnem. Navíc mi není ani jasná linie tohoto sestupu. Naštěstí někdo šel na vrchol žlabem z Ostreho kotola. Ten mi ale přišel strašlivě prudký. Obouvám mačky, chystám cepín a vážně uvažuji i o slaňování. Žlab určitě nemá daleko k 60° je poměrně úzký. Po jeho pravé straně se ční kolmá stěna Zadné veže. Naštěstí je k něčemu ten tvrdý ledo-firn dobrý. Stopy ve žlabu totiž tvoří úplně dokonalé schody, které mě bezpečně unesou. V prašanu by šlo o hodně riskantní sestup z hrozící lavinou v patách. Po chvíli docházím ke skalnímu pilíři rozdělující žlab. Stopy vedou oběma směry. Já volím tu levou. Ještě více se zužuje a zařezává do skály. Místy je to hodně kolmé. Obcházím pilíř a zjišťuji, že jsem si ušetřil slaňování. V pravé straně je skoro kolmý zlom. Sklon žlabu se postupně uklidňuje, až docházím do Ostreho kotola. Zde také mizí sníh a po hodně nestabilním suťovisku opatrně sestupuji až k Sivým plesům. Ty obcházím zprava a napojuji se na turistický chodník. Po něm se vracím zpět k Javorové galerii, kde jej opět opouštím. Zkratkou opět dolu do Studené doliny.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor

Žádné komentáře:

Okomentovat