31. 8. 2011

2011.08.31 Vysoké Tatry - Lomnicky štít

Ráno se budím ještě za tmy. Spím na parkovišti ve Starém Smokovci. Nejsem rozhodnut zda vyrazit na Ladovy nebo Lomnicky štít. Nástup na oba štíty začíná stejně tak se mohu rozhodnout až cestou. Rozhodování brzy ukončí všude přítomná. Nástup na Lomničák je blíž a mám v telefonu GPX trasu výstupu tak to snad nějak probloudím i v mlze (pokračování)

Ladový a Pyšný štít
Sestup Emeryciho nářkem

30. 8. 2011

2011.08.30 Vysoké Tatry - Kozí štit

Předpověď nevěstila nic dobrého a tak ať se vyhnu zklamaní, rozhodl jsem se pro tento jednoduchý vrchol. Už výška 2116m napoví o obtížnosti. Největší fuška bude tedy dojít do Červené doliny pod nástupový žlab. Beru to jako rozchození před „opravdovou“ túrou co si šetřím na další den. To by mělo už být i méně oblačnosti.(pokračování)

hřeben vedoucí na vrcholek Kozího štítu
Červené pleso

FOTOGALERIE

28. 8. 2011

2011.08.23 Vysoké Tatry - Satan, Malá Bašta, Patria

Rozhodnul jsem se pro výstup na populárního Satana. Tento 2432 metru vysoký kopec má dva vrcholy severní a jižní. Z dálky vypadají jako rohy nějakého Satana :-). Hned ráno málem zaspím bezplatné parkování na Štrbském plese. Ještě teď netuším, jestli se opravdu ten čas na mobilu posunul sám (měl jsem zapnutou automatickou aktualizaci času) nebo za to mohla odemknutá klávesnice nutná pro záznam GPX). Přesto ač už je 6:30 a na většině parkovišť číhají výběrčí, stihnu ještě zdarma na jednom parkovišti zaparkovat.(pokračování)

Hincova plesa
Furkotský štít a Hrubý vrch (v mracích)

FOTOGALERIE

2011.08.22 Vysoké Tatry - Jastrabia veža

Po noční cestě na Slovensko spím až do 8:00. Proto rozhodnutí padá na nějakou lehkou túru, kde není nutný časný start. Do oka mi padne Jastrabia veža (2137m) Měl jsem v plánu ji zdolat už při cestě z Jahňací štítu, ale počasí bylo proti. Jde o nevýraznou „malinkou“ skalku. Tím jak se strmě ční nad chatou Při Zelenom plesu je k nepřehlédnutí. (pokračování)

Kozi štít
Pohled z hřebenu na Karbunkulový hrebeň

FOTOGALERIE

19. 8. 2011

2011.08.17 Malá Fatra - Velký Kriváň, Pekelnik

Ač je nyní super počasí tak mám smůlu a užívám si jej v práci :-((((  Proto alespoň rychlá akce na MF.
2:30 už stoupám z Vrátné noční Malou Fatrou nahoru. Poté zmrzání hodinu a pul na vrcholku Velkého Krivaně (1708 m n.m) a čekání na východ slunce 5:38. Pokus o nějakou povedenou fotku, ale na obyčejný stařičký kompaktík je takové to focení až moc. Přesto pár fotek docela ujde...
Zatímco ostatní v 9:00 teprve  přejíždějí Já upaluji do práce, protože mě čeká noční. 

Turistická MAPA oblasti
Obrázek s body zobrazený v mapě  
GPX soubor výstupu 

Svítání
Malý Kriváň v ranních paprskách
FOTOGALERIE

13. 8. 2011

2011.08.09 Vysoké Tatry - Prostredný hrot

Po dlouhé době slušnější předpověď. Na Cestu se vydávám den předem v podvečer. Sotva přejedu hranice začíná hustě pršet. Prší celou noc a ještě ve 3:00 mi déšť bubnuje na střechu. Začínám litovat, že jsem nezůstal doma. Za cíl jsem si tentokrát vybral Prostredný hrot (2441 m. n.m) Je to nejvyšší vrchol Prostredného hřebene, oddělujícího od sebe Velkou a Malou Studenou dolinu. Pod ním leží známá Teryho chata. Spousty turistu okolo razí při přechodu Příčného sedla na Zbojnickou chatu (povolen jen tento směr)
(pokračování)

Prostredný hrot z Malé Studené doliny
Baranie rohy a Pyšný štít

FOTOGALERIE

2011.08.06 Malá Fatra - Velký Kriváň, Poluďnový grúň

Oddychovka na Malé Fatře. Nejznámější a zároveň i nejlehčí túra s jediným nepříjemným místem a to sestupem z Poludňového grúňu. Nahoru jsem se pěkně vyvezli lanovkou zs 8 eur.
GPS záznam (ale až od Chlebu) v mapě >>>zde<<< a přímo GPX soubor >>>zde<<< 

pohled na hřebenovku při sestupu z Velkého Kriváně

Foto z vrcholu Chlebu