27. 3. 2012

2012.03.21 Vysoké Tatry - Ostrva, Tupá, Lúčne sedlo

Po včerejším zdolání mého hlavního cíle už dnes jen odpočinková vycházka. Večer mě stejně čeká návrat domu do ČR tak nemá cenu se pouštět nikam dál.. Volba padá na průzkum Zlomiskové doliny. Tu bych rád v budoucnu prozkoumal. Je zde několik turisticky dostupných vrcholu co mě lákají. Ganek, Rumanuv štít, Zlobivá. Zatím jsem přes ní šel jen na Vysokou. (pokračování)

Pohled na hřeben z Prostredné Ostrvy
Vysoká, Ganek, Rumanuv štít, Zlobivá
FOTOGALERIE

Auto nechávám zdarma na Štrbském plesu. Po červené turistické značce stoupám na Popradské pleso. Ač slunce svítí už dobré dvě hodiny, sníh je stále dost pevný. Brzy se tedy dostávám až k rozcestníku Pod Triganom. Ani moc neváhám a dál pokračuji po mnohem atraktivnější letní trase. Ta je sice pro lavinové nebezpečí v zimě uzavřena. Panoramatické výhledy za to to stojí. Po opuštění lesa sníh začíná hodně měknout. Přecházím i jednu padnutou lavinu, ale jinak nic hrozného.
Od Popradského plesa jsem měl v plánu pokračovat Zlomiskovou dolinou. V jejím závěru poté přes skalní prah vystoupat do Lúčného sedla. Mlha halí, ale většinu vrcholku. Další oblaka se valí po obloze. Raději tedy volím nepříjemný výstup do sedla pod Ostrvou. V létě turistická vycházka po pěkném serpentinovém chodníku. V zimě je ale chodník pod sněhem. Chodí se tedy přímo vzhůru. Sklon je díky tomu v některých pasážích hodně výživný. Převýšení není také zrovna zanedbatelné. V pohodovém tempu tedy docházím do sedla. Počasí mi začíná alespoň trochu přát. Mraky sice stále zakrývají nejvyšší vrcholky, ale alespoň neklesají níž.
Je zde krásně a není kam spěchat. Vydávám se na obhlídku vrcholku Ostrvy. Docházím až na Prednou Ostrvu. Dále už hřeben hodně klesá a tak se z něj vracím zpět. Tentokrát ze sedla pod Ostrvou stoupám na druhou stranu. Po výrazném serpentinovém chodníčku vystoupám na hřeben. Hřeben už je pokryt sněhem, který je v odpoledním slunci hodně změkly. Až na pár míst nepředstavuje komplikace. Lehce docházím na vrchol Tupé. Na vrcholu je ocelová tyč, která usnadňuje identifikaci vrcholu. Ze strany od Ostrvy nejde o nijak výrazný vrchol.
Je stále dostatek času. Navíc hřeben dále pozvolna klesá do Lučného sedla. Pokračuji tedy dál. Místy jsou i náznaky vyšlapaného chodníčku. Po něm se dostanu až do výrazného Lúčného sedla. Napadá mě uskutečnit plán z rána. Obejdu to zpět přes Zlomiskovu dolinu. Plán, ale nakonec zhatí docela technicky obtížný skalní práh oddělujíc Lúčné sedlo od Zlomiskové doliny. Pro výstup by to nejspíš nebylo nic až tak obtížného. Dolu na firnu, bez lana které dnes zůstalo doma, by to asi nebylo moc bezpečné. Levou část tvoří několik výrazných lávek. Středem spadá výrazný žlab. Po jeho pravé straně jsou v prudkém svahu i ve sněhu stopy. Po chvílí váhání se ale rozhoduji neriskovat. Nejde totiž jen o samotný sestup. Případné brodění se mokrým sněhem v Zlomiskové dolině by mohlo být dost časově náročné. Vracím se tedy ve svých stopách zpět stejnou cestou.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor

Žádné komentáře:

Okomentovat