28. 4. 2012

2012.04.28 Vysoké Tatry - Lomnický štít

Dlouhé rozhodování kam vyrazit. Špatné sněhové podmínky (extrémně mokrý sníh) Hrozba lavin, brodička do nástupu. Hřebeny pokrytý mokrým nestabilním sněhem... Celkově dost špatné podmínky na jakékoliv divočiny. Jenže naprosto dokonalé modrá obloha, slunce a teplo. To nejde nevyužít.
Nakonec volba padá opět na Cmiter. Nějak se tam dobrodíme. Odpoledne by tam pak už nemělo svítit slunce a třeba to nějak půjde zní plán. Sice nevím jak to má Hanka v plánu traverznout, ale ve dvou máme určitě větší šanci...(pokračování)

Pod vrcholem
Ladové a Pyšný štít
FOTOGALERIE

Výstup na Skalnaté opět nejkratší cestou  po sjezdovce z Lomnice. Po Štart už je sjezdovka bez sněhu. Dál po malé urolbované vrstvě. Je ho tak málo, že se zde už ani nelyžuje. Následuje brodička Skalnatou dolinu k prahu. Mé stopy z posledně už jsou jen těžko znatelné. Střídáme se ve šlapaní stopy a okolo nás jen hučí padající laviny. Přes první prah do Lievikového kotle v krátkých intervalech proudí sníh. Kotel je tvořen jedním obrovským laviništěm a pohyb vzhůru je zde obzvlášť namáhavý. Přesto stále doufáme, že by se nám mohlo podařit vystoupat vzhůru na Cmiter. Tam chvíli počkat až tam padne odpolední stín. Poté se pokusit o jeho přechod...
Jenže s každým metrem vzhůru se zkracuje interval pádu lavin. Poté co se vyškrábeme na skálu pod prvním prahem tak chvíli ticha rozbouří velký rachot. Přes skalní prah se prožene velká lavina VIDEO (1:25 závěr laviny) Ta naštěstí pohřbí jen naše naděje o dalším možném výstupu. Parádním sjezdem po zadku si opět sjíždím celý Lievikový kotol :-) Hodinové brodění vzhůru sjeté za pár minut
Volíme alternativní plán a stoupáme do Lomnického sedla Kartarikovým žlabem. Tím sice padlo taky několik lavin, ale slunce do něj už nesvítí. Sníh je zde o poznání tvrdší. Výstup je i tak dobrá fyzická zabíračka.
Nahoře v sedle už stačí jen sledovat vychozený chodník ve sněhu. Ten oproti letní verzi sleduje více hřeben a vyhýbá se řetězům v Emericyho nářku. Ty jsou totiž stále pod sněhem a v momentálních podmínkách by to tam tudy ani nešlo. 
Výstup je poměrně snadný (technicky) V závěrečném žlabu potkáváme horolezce co říkali, že slaňovali 3 délky. Máme lano a tak se není čeho bát. V závěru už místa mi vykukují řetězy. Vhodné místo pro slaňak, při cestě dolů. Nahoře kromě turistu co přijeli lanovkou nikdo není. Oproti léto tedy při tomto počasí nezvyklé pusto :-)
Na sestupu nás čeká překvapení. Právě na vrchol dolézají dva Poláci. Jeden v jen kraťasech a bez maček... Jako by ve žlabu nebylo stále pul metru sněhu :-) Ptáme se jestli mají alespoň lano. Prý ne.... Hm ti to budou mít dolu asi napínavé, myslíme si.
Děláme první slaňák. Začátek je opravdu hodně nepříjemný. Spousta sněhu na skále po které teče voda nevěstí nic dobrého. Druhou délku jdeme na laně už jen protože jej máme rozmotané. Třetí délka se dá s opatrnosti dolézt i bez něj. Trochu napínavý je opět jen traverz žlabu co spadá za plošinkou. Zvládáme jej, ale bez jištění.
Lanovka z Lomnického sedla stále jezdí. Je něco po 16 hod tak si říkám, že asi vozí do 17. To v pohodě stíháme. Jenže asi vyvezli jen poslední lyžaře a konec... Chybělo nám tak 5 minut :-((( Brodění sněhem bylo už dnes dost. Zkusím to tedy sjet po zadku :-) Sklon, uježděná sjezdovka, kalhoty... Po pár metrech nabírám hodně velkou rychlost :-) Za se bou vleču zasekli cepín a řítím se stále dolu. Nohama rozrážím sněhové boule na dost roz-lyžované sjezdovce. Až ty mě dokáží trochu zpomalit. Sníh létá na všechny strany a Já přestávám litovat, že jsme tu lanovku nestihli. Sjezd je nekonečný a nezapomenutelný. Sjíždím ještě i část sjezdovky pod Skalnatým plesem. Zadek sice dole už umrzá a švy na kalhotách dostali co proto. Přesto to za to stálo :-))) Navíc to byla i značná časová úspora.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca.ta3.szm  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor

Předchozí treky na Lomnický štít:
2012.04.20 Vysoké Tatry - Cmiter
 

2011.10.02 Vysoké Tatry - Pyšný, Lomnicky štít  
2011.09.25 Vysoké Tatry - Lomnicky štít  
2011.09.07 Vysoké Tatry - Lomnicky štít
 

2011.08.31 Vysoké Tatry - Lomnicky štít  
2011.05.11 Vysoké Tatry - Lomnický štít
 

2011.05.01 Vysoké Tatry - Lomnický štít
 

Žádné komentáře:

Okomentovat