15. 5. 2012

2012.05.13 Neziderské jezero - cyklostezka B10

V Tatrách stále oblačno. Nezbývá než opět zamířit na jih. Po 3 letech jsem se rozhodl oprášit i kolo :-)  Tentokrát plánuji zodpovědně trasu. Zjištění, že při použití jen slovenské dálnice je to až k jezeru 221,5 km (3 hodiny 27 minut). Stejně to mám přitom i do Tater. Tím končí úvahy zda to stojí za to jet jen na otočku. Nejdelší varianta cyklostezky B10 (bez použití  lodí) vede přes Maďarsko. Má nějakých 120km. Předpokládám, že takováhle vyjížďka bude pro mne víc než dostatečná. Jde o naprosto rovinatou trasu s minimálním převýšením. Nepřítelem číslo jedna nebudou tedy kopce, ale vítr. Ten zde celoročně hodně vyfukuje. (pokračování)

Neziderské jezero
vážce se líbí moje bunda
FOTOGALERIE

Většinu informací ohledně trasy čerpám ZDE: Lze zde najít odkazy na mapy a užitečné informace. Tedy až na celnice. Ty jsou už pasé a jsou opuštěny. Není třeba pas ani občanku k jejich přechodu.
My necháváme auto přímo ve městě Neusiedl am See. V centru je parkování zpoplatněné, ale stačí dojet k molů. Zde se nachází velké parkoviště (zdarma) MAPA Obdobně je to v každém městě okolo jezera. Jen přístavní parkoviště v Mörbisch am See je omezeno na 1 hodinu parkování zdarma MAPA na tomto parkovišti.
Na cyklostezku se připojujeme hned u vlakových koleji. Je dobře značená (B10) ať už častými tabulkami/ rozcestníky, tak bílou barvou na zemi. Co se nám nelíbilo - ke konci trasy. To jsme toho měli už dost a chtěli jet nejkratší trasou. Bylo množství alternativních tras. Nezřídka na rozcestníku je trasa B10 značena ať už vlevo tak i vpravo. Jen jedna cesta vede přímo a druhá např okrajem města u jezera. Cyklostezka je nejčastěji vedena po krásném asfaltě o šířce 3 a víc metru. Jen úsek Podersdorf am See - Ilmitz je po jemném štěrku. Po trase je spousta odpočívadel s mapami a také menší rozhledny. Bez nich v této rovinaté krajině nejde skoro vidět na jezero. Často jej totiž zakrývá rákosím/keřmi/trávou. Okolo trasy je spousta vinic. Ty poskytují alespoň nějaký ukrýt před větrem v této rovinaté krajině. Jižní část k Maďarsku je ale hodně otevřená a jsou zde "nekonečné" rovinky.
Povrch cyklostezky je v Maďarsku o poznání horší. Mnohem užší a místy zarůstající popraskaný asfalt. O poznání horší je i značení !!! Informační tabulky jsou velmi sporadické. Cyklostezka je zde značena nejspíš modrou "turistickou" značkou. Přesto, že orientačně trasa vypadá jednoduše a máte nějaké povědomí kde je jezero a kudy dál. Nám se přesto povedlo v Maďarsku zabloudit a jet dokonce na opačnou stranu zpět na Sopron. Naštěstí pohled na GPS tuto chybu záhy odhalil. Cyklostezka zde také často vede po vedlejších silnicích. Na těch ale není nijak velký provoz. Jezero zde neuvidíte, protože je zarostlé rákosím. Po přejezdu do Rakouska je opět značení dokonalé. U auta máme na tachometru 139km. To jsou ty zajížďky k přístavištím a bloudění v Maďarsku. 

CYKLOSTEZKA KOLEM NEZIDERSKÉHO JEZERA
Informační leták (SK) oblasti Burgenland
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/
GPX soubor (Můj)
GPX soubor - STAŽENÝ Z WEBU - Správná varianta

Předchozí výlety k Neziderské jezeru :
2011.07.08 Rakousko - Neusiedler See
 

3 komentáře:

  1. Ahoj, předělával jsem stránku o Neziderském jezeru (na www.cyklistikakrnov.com)použil jsem i něco z tvého článku, jestli ti to nevadí. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nevadí. Já z Vaší stránky také čerpal spoustu užitečných informací před cestou.

      Vymazat
  2. Na tuto trasu bych se chtěl vydat, ale nevím na tuty jaké vzít kolo. Podle toho, jak vypadají cyklostezky v Maďarsku to asi spíš vypadá na trekové kolo než-li na silničku. Jinak díky za super info.

    OdpovědětVymazat