31. 5. 2012

2012.05.31 Západní Tatry - Banikov, Pachola, Spalena, Salatin

Po delší době návrat na místa kde to vše začalo.Zde začalo mé první objevování opravdových hor. Teď jsou mi výhodou nabité zkušenostmi a hlavně odpovídajícím vybavením. Původní smělý plán byl sice přechod Ostrého Roháče, ale ranní mlha halící vrcholky mě donutila toto rozhodnutí přehodnotit. Vůbec netuším co mě nahoře čeká ? Bude tam stále ještě sníh ? Pro jistotu sebou tedy beru zimní vybavení - mačky i cepín a dostatek oblečení. (pokračování)

Pachola a Spálená
Skriniarky
FOTOGALERIE

Parkuji ze zvyku na začátku Roháčské doliny před informačním centrem. Zatím zde není žádná omezující cedule. Novinkou oproti dřívějšku je, že se nedá parkovat o něco výše v Rohačské dolině. Všichni budou teď parkovat (a určitě i hezky platit) dole u lanovky. Je zde vybudované "nové" parkoviště.
Díky sezónní uzávěře a nepříliš vydařenému počasí jsem tu osamocen. Po asfaltce stoupám Roháčskou dolinou až k rozcestníku Adamcuľa. Následuje lesní chodník až k Roháčskému vodopádu. Nad ním míjím zákazovou tabuli informující o sezonní uzávěře. Po chvíli se konečně dostávám nad hranici lesa. Zde se otvírají první výhledy. Spálenou dolinou pokračuji směrem do Banikovského sedla, Počasí je zatím hodně proměnné. Mlha halící vrcholky se chvílemi rozpouští a slunce pomalu začíná převládat. Až při výstupu do Banikovského sedla překonávám první a větší úsek sněhu. Jinak zde vládne už jarní počasí a má zimní výzbroj je jen zbytečným závažím. Nenechávám si ujít výstup na Baníkov. Zde ač dost fouká tak schován za skalkami si dopřávám prvního odpočinku.
Vracím se zpět do Banikovského sedla a z něj už stoupám na Pacholu. V paměti se mi vybavují vzpomínky jak jsme tu s kamarádkou "zápasili" ve sněhu a ze strachem zda to vůbec zvládneme. Tenkrát za překrásného inverzního počasí. Dnes se dočkám jen střídání slunce a zatažené oblohy. Navíc místy i silného větru co zajisté něco přižene. Celý přechod včetně Skriniarek mi teď přijde legračně jednoduchý. Z části určitě jarními podmínkami. Přesto stále poskytující nádherné výhledy.
Obrat v počasí nastává až na Salatínu. Obloha se celá zatahuje a ve vzduchu poletují první kapky. Jsem rád, že počasí vydrželo až sem. Následuje stejně už jen sestup na Brestovou a Predný Salatín. Z něj sestupuji přímo na nové parkoviště. Dál už jen po nové asfaltce je to 300m k infocentru. Autem se vracím zpět a na opuštěném parkoviště. Zde přečkávám noc, abych odpočinutý mohl vyrazit na cestu domu. Počasí se totiž má jen zhoršovat, a tak nemá cenu zůstávat.

Turistická MAPA oblasti
Popis oblasti z rohace.cz  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor

Předchozí treky na Skriniarky:
2009.10.30 Západní Tatry - Pachola,Spálena,Skriniarky,Salatín,Brestová
 

Žádné komentáře:

Okomentovat