14. 6. 2012

2012.06.07 Rax Alpe - Königschusswandsteig, Hans von Haidsteig

Opětovný útěk před špatným počasím na jih. Počasí zde, také nemá být úplně top, přesto jde přeci jen o slunečnou část Rakouska. Beru sebou parťačku, ať se nebojím jako posledně :-). Za cíl si volíme nejvyšší (ne-lezeckou) metu co pohoří Rax nabízí. Tím je ferrata Königschusswandsteig hodnocená obtížnosti : velmi těžká (D/E). Po 5 ranní vyrážím z domova abych ještě cestou v Žilině nabral kamarádku.(pokračování)

Impozantní pohled dolů z ferraty Königschusswandsteig

Odpočinkové místo na ferratě Haidsteig

FOTOGALERIE
Cesta přes Slovenské D1 je svižná. Menší zdržení nastává až v Bratislavě a hledání levného LPG. Přes Rakousko se rozhodujeme šetřit a vyhnout se dálnici. Ač se to zdálo kousek, tak jízda přes vesnice a města nás stojí několik hodin. Cesty sice neporovnatelné (kvalitou) a tím že zde nepotkáte ani jeden kamion (mají zde všude zákazy nad 3,5t) Jenže také spousta kruháču a světelných křižovatek. Nejspíš je lepší si i zde připlatit za dálnici. Do Raxu proto dojíždíme až po obědě. Auto necháváme za obcí Prein an der Rax v prudším kopci na "parkovišti" u hájovny Griesleitenhof. To je skoro plně obsazené (cca 30 aut?) V Rakousku je tento den státní svátek. Dá se tedy předpokládat že dnes bude na ferratách těsno.

Po 13 hodině konečně vyrážíme. Je krásné slunečné počasí a nástup k ferratě komplikuje jen vlhko. Cestou míjíme první vracející se turisty. Od hájovny se jde po žluté značce, která prudkým stoupáním protíná lesní cestu vedoucí okolo. Na prvním rozcestníku je potřeba odbočit vpravo na zelenou značku. Ta nás mirnějším stoupáním dovede až na rozcestník kde se napojíme na červenou značku trasy Holzknechtsteig jdoucí z Preinu. Zanedlouho jsme u pramene Bachingerbründl, kde nabíráme vodu. Dál už je to jen pár minut a ocitáme se pod skalami Preiner Wand. Vidíme zástupy lidí lezoucí po ferratě Haidsteig a to další ještě čekají dole. My ale mijíme nástup a pokračujeme stále dál po chodníku trasy Holzknechtsteig. Poté co mijíme skální výběžek na jehož vrcholu se nachází Černá Madona tak chodník opouštíme. Volnou sutí se drápeme ke skalám. Je to dost vyčerpávající boj, a proto lze jen doporučit nechat si tuto ferratu až jakou druhou. Nastoupit do ní buď přímo od Černé Madony po zdolání Haidsteig a nebo po sestupu kdy ze z chodníku trasy Holzknechtsteigu klesá po chodníčku pod skaly do nástupu lezecké trasy Malersteig.

Samotná ferrata Königschusswandsteig totiž nezačíná hned dole pod skalami, ale je potřeba k jejímu nástupu využít horolezeckou cestu Malersteig. Ta není jištěna, ale v klíčových místech osazena nýty pro přípané jištění na laně. Za sucha jde o lehký terén, který nemůže činit žádný problém. Začátek trasy lze poznat dle tabulek na stěnách tak mokrého bivaku z kamenu pod skalou. Začátek vede po výrazné skalní římse stoupající vzhůru. V místech kde se římsa začíná zmenšovat a pokračovat do skal se otáčíme zpět a po členité skále stoupamé na úroveň Černé Madony. Zde uvidíme další skalní římsu na se i po pár metrech nachází volně pohozené ocelové lano. Zanedlouho ale římsa stoupá kolmo vzhůru. Zde už je potřeba hodně využít ruce. Nejsou zde žádné umělé stupy (jedna kramle v horní části) Skála je navíc dost hladká. Po překonání tohoto úseku už se dostáveme ke komínu. Na jeho začátku se nachází stěnové knihy. Dole na skále je i menší kříž. Z komínu hodně vyfukuje a vypádá mnohem obtížněji než ve skutečnosti je. Pomocí zapřených rukou a kousku reepky se smyčkou co zde někdo nechal se se dá lehce komínem prolézt do jeho poloviny na římsu. Tou se vystoupí opět ven na skálu. Krásný výhled, ale také zklamaní že už jsme skoro nahoře, Následuje lehký dolez na vrchol. Je zde i poloviční ocelové lanko... ani není nutné se cvakat.

Po odpočinku na vrcholu Preiner Wand se na sestup vydáváme Ačkovou ferratou Preinerwandsteig. Jde spíš o turistický chodník na několika místech opatřený ocelovým lanem. Ta nas opět přivede ke studánce Bachingerbründl. Opět doplníme vodu a vydáváme se nahoru. Ač je po 17 hodině jsou na oblíbené ferratě Haidsteig stále lidé. Po rozlezení na Königschusswandsteig nám to zde připadá nějaké moc jednoduché :-) Podrobnější popis najdete v mém předchozím treku. Míjíme dvě dvojice co zde dost trápí, abychom stejně museli čekat 5 minut v kotli pod Černou Madonou. Naštěstí Německy mluvící dvojice to po začátečním váhání zvladá docela svižně. Od Černé Madony je to už jen lehká ferrata až na vrchol.

Slunce se pomalu blíží na obzor a my tedy volíme pro sestup nejrychlejší cestu. Tou nám přijde sestup suťoviskem po trase Holzknechtsteig. Oproti minule nemám sebou hůlky. Ty zde byli k nezaplacení. Začátek je hodně nepříjemný Naštěstí druhá polovina už nemá takový sklon a navíc je zde spousta volné suti. Sestup je tedy jako ve sněhu jen se brodí sutí dolů :-) U pramene Bachingerbründl opět doplňujeme vodu a klesáme zpět k hájovně Griesleitenhof. Po 20té hodině jsme u auta. Už zde parkuji jen 2 auta jinak je zde prázdno, Rozhodujeme se zde u i přenocovat. Zákazová cedule s přeškrtnutým stanem se nachází u hájovný a my spíme až sto metru pod ní :-)

Popis ferraty 
Popis ferraty na orionsoft.cz  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/
GPX soubor

Předchozí treky na
Preiner Wand:
2012.05.06 Rax Alpe - Hans von Haidsteig, Preiner Wand
 

2011.07.07 Raxalpe - Heukuppe, Preiner Wand
 

Žádné komentáře:

Okomentovat