30. 11. 2012

2012.11.18 Vysoké Tatry - Dračí štít, Vysoká

Vracíme se tam, kde jsme včera skončili. Tentokrát nás čeká ještě mnohem delší cesta do nástupu. Musíme projít celou Zlomiskovou dolinou, až do Dolinky pod Dračím sedlom. Zde opouštíme výstupovou trasu směřující k Vysoké, a podél skalního prahu stoupáme až na jeho konec. Hned nad ním se vracíme zpět po jeho terase, až pod žlab spadající z Dračí štrbiny. V něm lehce nahoru do štrbiny. (pokračování)

Ihla v Dračom
Malý, Prostredný a Velký Ganek
FOTOGALERIE

Zde nás přivítá hodně silný a hlavně studený vítr. Ač je obloha stále modrá tohle nevěstí nic dobrého. Určitě to něco přifoukne... V zákrytu skal si dáváme krátkou pauzu. Po chvilce promrznutí raději pokračujeme dál.
Na začátek nás čeká hezký přechod Dračí Kopky FOTO až do Nižné štrbiny pod Ihlou FOTO Zde už raději vytahujeme lano a dál pokračujeme na něm. Nejde až o tak těžké lezení, ale jištění přijde určitě vhod. Stále strašně vyfukuje. Zatím co Já mrznu na štandu, Hanka rychle tahá první délku FOTO. Ihlu v Dračím míjíme a pokračujeme nahoru. Tam mě čeká docela děsivý pohled. Obrovská nakloněná platňa. Hanka si to užívá a Já přemýšlím jak toto vylezu. Jsou zde malinkaté chyty a stupy v puklinách. Bez lezek nic moc. Ani nad tím nepřemýšlím a raději to rychle přelezám. Vítr a zima sílí a tak ani není pomyšlení na focení :-(
Nad platňou je to ještě kousek na vrchol Malého Dračího zubu FOTO Poměrně snadno to jde nahoru zprava. Ze zubu do Nižného Dračího zubu je třeba slanit krátkým slaňákem. FOTO. Následuje lezení v hřebenu s poměrně velkým množstvím velkých chytu a stupu FOTO. Zde nás taky dostihuje změna počasí. Silný ledový vítr dofoukal hustou mlhu. Je po výhledech a začíná pravý boj. Hřeben je později místy dost vzdušný. Vzhledem k podmínkám jdeme souběžně na laně bez zakládání jištění. Ani netušíme jistě který je ten vrchol Dračího FOTO Z něj poté slaňujeme do Vyšného Dračiho zářezu FOTO Krátkým výlezem dolézame na Malý Dračí štít. Na jeho vrcholku marně hledáme slaňák a musíme obětovat vlastní prostředky. FOTO
Z Vyšného Dračího sedla se vydáváme na JV vrchol Vysoké. Výstup ze začátku znepříjemňuji mixové podmínky. Jinak nejde až o tak náročný výstup. Překvapuje mě i to, že snad za 10 minut už jsme nahoře FOTO Je pravda, že v těchto podmínkách to už chceme mít co nejrychleji za sebou. Z JV vrcholu Vysoké slaňujeme do Štrbiny vo Vysokej. Jde o 30m slaňák !!! Hance se při sestupu zasekne lano a než jej houpajíc se na laně vyprostí. Já nejen řádně vymrznu, ale také slaňuji na úplně omrzlém lanu.
Ve žlabu je místy i skála a tak dost riskantně slézáme. Rychlejší variantou bylo určitě udělat ještě jeden slaňák. Pod prahem žlabu už je souvislá vrstva sněhu a tak nasazujeme mačky a bereme cepín. Rychlým sešupem záhy míjíme i policu vedoucí na Kohutík. My pokračujeme žlabem stále dolu. Problém je v mlze najít, kdy vlastně žlab opustit. Štěstí nám přeje. Brzy nalézáme mužika a náznak chodníku. Po něm zpět do Dračí dolinky a poté stejnou cestou zpět až na Štrbské pleso.


Turistická MAPA oblasti
Popis (Dračí) z sprievodca.ta3.szm  
Popis Dračího hřebene - tatry.nfo.sk  
Popis (Vysoká) z sprievodca.ta3.szm  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor

Předchozí treky na Vysokou:
2012.07.19 Vysoké Tatry - Ťažký štít, Vysoká
 

2011.10.29 Vysoké Tatry - Vysoká
 

2011.06.22 Vysoké Tatry - Vysoká, Rysy
 

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat