8. 12. 2012

2012.12.07 Vysoké Tatry - Javorový štít (nezdařený pokus)

Tentokrát už opravdu zimní tůra. Namlsání z posledně, kdy jsem snadno vyběhnuli na Satan dvojkovým terénem. Zvyšujeme tedy obtížnost. Naším cílem se stává Javorový štít a výstup žlabem hodnocený za II-III (trasa číslo 10). Předpověď počasí není výjimečně vůbec zlá. Zato teplota pod -20°C pro mne docela ano. (pokračování)

Javorový štít
Zaseknut, bez lana a co teď dál ?

FOTOGALERIE

Brzy ráno vyrážíme ze Starého Smokovce. Za svitu čelovek nám sníh křupe pod nohami. Mrzne až praští, ale chůzi do kopce se brzy zahřejeme. Míříme po turistickém chodníku na Zbojničku. S přibývajícími metry nadmořské výšky a svítáním je zima čím dál vlezlejší. Už se těšíme jak se konečně zehřejeme na chatě. Tam se sice netopí, ale i tak se mi poté nechce zpět do zimy. Mé nejhorší představy se vyplňují a málem mi umrzají prsty na rukou. Z posledních sil vytahuji záložní palčáky a užívám si potěšení rozmrzajících prstů.
Hanka zatím už míří k nástupu do žlabu, který je snadno určitelný už z dálky FOTO.
Brodíme se přes zasněžené kameny pod začátek žlabu. Nevypadá to tak hrozivě jako z dálky. Oblékáme se a než se Hanka zeptá zda půjdeme na laně, už otloukám nové Quarky2. Počáteční pohodička se rychle mění. Sklon stoupá, podklad je platňovitý s nijak držícím sněhem a tak záhy přicházejí první komplikace. FOTO Když přichází další problémový úsek tak neváhám FOTO. Povzbuzen dosavadní lehkostí s jakou zdolávám s pomocí dvou cepínu lezecké problémy vyrážím vzhůru. V platňovtím terénu, ale není kam cepíny zakládat a sníh oporu neposkytuje. Stoupám tedy zářezem vzhůru. Čím dál více se zasekávám do zářezu až málem ležím na levém boku :-) Jenže závěr jde přímo do převisu a samé platňe neposkytuji možnost to vzít zleva. Zasšprajcovanej v zářezu vysíc na cepínu přemýšlím co dál. Mám v batohu sice lano, ale nikde nevidím nic do čeho by se dal založit štand. Po 5 minutách vymýšlení co teď dál. Se rozhoduji, že nic jiného než se opatrně vrátit mi nezbývá. Ać se to zdalo nemožná daří se mi nějak sestoupit zpět k Hance.
Zde se chvíli rozhodujeme co dál... Zkusit to znova na laně ? Kde chceš zakládat ? Podívej na to mlíko co nás dohnalo.... Vždyť je už spousta hodin a my jsem pořád na začátku...
Po vzpomínce na Středohrot se rozhodujeme to dnes odpískat. S nalezeného štandu slaňujeme na 2x60 snadno skoro až dolu FOTO. Návrat už nesměřuje na Zbojničku, ale přímo dolu. Jak se ukazuje v čerstvém sněhu je chuze po zafoukaných kamenech boj o to nezlomit si zde nohu. Nejspíš by to časově vyšlo i na stejno. Hodně si oddechneme až se konečně ocitáme na turistickém chodníku.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca.ta3.szm (Není uvedeno! Popis a nákres viz. začátek textu)  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/
GPX soubor (jen cesta tam)

Předchozí treky na Javorový štít
2011.11.29 Vysoké Tatry - Javorový štít
 

Žádné komentáře:

Okomentovat