27. 2. 2012

2012.02.26 Malá Fatra - Bystřička, Poludňový grúň

Přijal jsem pozvání od kamarádky podívat se jak vypadá lezení ledu. Měla namířeno do Kraľovan kde je lom Bystřička. Jsou zde umělé ledopády a je to vyhlášené místo pro lezení. O popularitě svědčilo, že nebylo ani kde zaparkovat a místo jsme si museli odházet :-)
Z pohledu přihlížejícího to nevypadalo až tak obtížně. Jenže historky o tekoucí vodě a strašné zimě mě od toho zkusit si to odradili. Podmínky byli jako naschvál ideální a Já mohl jen litovat, že vybavení zůstalo doma.

Vyrazil jsem tedy do Štefanové, že se alespoň projdu na sněžnicích. Počasí vypadalo výborně a svítilo všude slunce. Bez sněžnic jsem se po ušlapaném chodníku dostal až na chatu Na Grúni. Cestou jsem neustále koukal na Velký Rozsutec, který dnes ani nebyl zahalen mlhou. Jenže přibývající mraky dávaly tušit změnu počasí. Pokračuji vzhůru po sjezdovce na Poludňový grúň. Sněhová vánice na sebe nenechá dlouho čekat. Nahoře udělám jen fotku tabulky a společně s prchajícími skialpinisty mířím zpět dolu. Samozřejmě než dojdu k autu tak se počasí zase vybralo :-(

Vypadá to tak jednoduše :-)))
mraků přibývá :-(

FOTOGALERIE
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  

2012.02.25 Malá Fatra - ---CENSORED--- dolina, Velký Rozsutec

Naskytla se mi možnost podívat se na Velký Rozsutec neobvyklou trasou. Jde o bývalý turistický chodník, který byl zrušen kvůli ochraně přírody. Vede nejvyšším ochranným stupněm. Jsou zde hnízdiště dravců a taky zde mají nory medvědi :-) Pro horolezce se zde nachází velké lákadlo - přírodní ledy. Což potvrdili i stopy od několika lezců co tu byly nedávno lézt. Celá dolina je hodně příkře zařezaná v terénů a je zde velké lavinové nebezpečí. My zde viděli také několik menších padnutých lavin. Na žádost mého průvodce nebudu tentokrát  veřejně zveřejňovat název lokace, fotoalbum a ani GPX soubor. (pokračování)

Ledy
Velký Rozsutec - vrcholový kříž
Slunce co se občas prokousalo mraky

2012.02.24 Beskydy - Lysá hora

Počasí opět nezklamalo a společně s množstvím sněhu udělalo z lehké procházky na Lysou horu docela boj. Pro cestu nahoru jsme si vybrali modrou turistickou značku z Mazáku. Nejde o moc frekventovanou trasu a tomu odpovídal i chodník. Po přestupu na červenou značku vedoucí od Ostravice to už byla jiná. Zválcována dálnice od desítek lidí a snadný výstup až na vrchol. Tam jsme v mlze našli zasypanou hospodu, která nám poskytnula chvíli odpočinku. Náš sestup po žluté k Šanci bylo slušné brodění se po kolena sněhem. Chodník totiž nebyl skoro vůbec prošlápnutý.

Nahoře je stále docela hodně sněhu... Zasypaná hospoda.

rozcestník
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  

18. 2. 2012

2012.02.18 Malá Fatra - Velký Kriváň

Lavinová 4ka a kalamita na silnicích. Proto tedy žádné divočiny a vyrážím se jen tak projít na Fatru. Cestou přes Makov mám obavy o množství nového sněhu. Tato vesnice je jim dokonale zavalena s 2m hradbami u silnice.
Nahoru stoupám z Vratné kde si hned dole nasazuji sněžnice, že mě čeká pěkná porce nového sněhu. Jaké je mé překvapení, když celou cestu lesem jdu v 5cm poprašku. Na sjezdovce už je o poznání více sněhu. Něco mezi 30-50cm což není až tak zle. Horní stanice lanovky už halí mlha a začíná zde nepříjemně foukat. Alespoň že je zde už jen tvrdý firn. Lehce tedy vycházím na Velký Kriváň. Zde se, ale v bílé tmě naprosto ztrácím. Dokonce začínám sestupovat na opačnou stranu. Naštěstí mám u sebe GPS a tak se po chvíli vracím na tyčové značení. Díky viditelnosti max na 10m jdu dolu stejně stále s pomocí GPS. Náladu z nepovedeného počasí alespoň zlepší to že jsem si na sněžnicích "sjel" sjezdovku :-)


V jednu chvíli se i mlha začala trhat

Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor  

9. 2. 2012

2012.02.02 Vysoké Tatry - Satan

Pro náš závěrečný trek si volíme vrchol Satana. O ten jsme se pokoušeli hned první den. Tentokrát, ale volíme nejednoduší výstupovou cestou. Výstup to bude tak jako tak extrémní díky teplotě. Má vrcholit příliv arktického vzduchu z Ruska. Ráno hlásí v Popradu -28°C a my se marně pokoušíme nastartovat auto. Naštěstí stíháme zubačku, která nás doveze na Štrbské pleso. Já cestou zjišťuji, že mobil zůstal na nabíječce. Budeme se tedy muset obejít bez GPS. To mám to hezky začíná...(pokračování)

Zmrzlé vrcholové foto
Hřeben Bašt

FOTOGALERIE

2012.02.01 Vysoké Tatry - Štrbský štít

Po včerejší aklimatizaci není ranní teplotní šok tak hrozný. Přesto opět mrzne jen praští. Obloha je, ale krásně vymetená a slibuje krásné slunečné počasí. Vyrážíme opět z Štrbského plesa. Parkování je zde v zimě zdarma. Nebylo tedy potřeba spěchat, abychom se vyhnuli jeho placení. Žlutá značka vedoucí Mlynickou dolinou je až po vodopád Skok prošlápla od turistu. Sněžnice tedy zůstávají zatím na batohu. Cesta je i poznání snazší než třeba v létě, kdy se klopýtá po kamenech. (pokračování)

Štrbský štít
Rozhled z vrcholu

FOTOGALERIE