9. 12. 2012

2012.12.08 Vysoké Tatry - Tupá

Nezdar nás rozhodně nemůže odradit. Jen je třeba si říct, že v těchto podmínkách nepřichází v úvahu trmácení se přes celé Tatry. Proto si vybíráme vrchol hned na kraji Tater. Je jim Tupá na kterou vede spousta cest i v nízké obtížnosti INFO. Hanka se nespokojí jen z nějakou dvojkou a vybírá cestu č.15 hodnocenou III UIAA (pokračování)

Oblézáme skalní prah
Boj s větrem

FOTOGALERIE

Na Popradském plesu jsme coby dup. Zato postup do Zlomisek už nás řádně zpomalí. Leží zde množství čerstvého sněhu a neprošlápnutý chodníček. Snažíme se určit správný žlab. Je jich zde totiž velké množství. Vlastně ani teď netuším zda jsme jej vůbec trefili :-)
Přecházíme přes potok a začínáme stoupat pod námi vytipovaný žlab. Ač se to zdálo kousíček, nástup nám přeci jen v těchto podmínkách nějaký čas zabere. Doufáme tedy že stojíme pod žlabem námi vybrané cesty č.15 FOTO
Oblékáme se a poměrně lehkým žlabem stoupáme vzhůru. Náš postup záhy výrazně zpomaluje množství sněhu. Je to velmi nepříjemné a místy se brodíme až po pás. Jinak až na jeden mini prah FOTO pokrytý ledem to jde překvapivě snadno. Nikam se z uzavřeného žlabu nedá odbočit, a tak se jen "vesele" brodíme vzhůru. Vystává jen myšlenka, proč je to hodnoceno za III ? Sklon se v některých místech blíží tak 50°. Nic obtížného...
Problém přichází záhy. Je jim tento prah FOTO Následuje taktická porada co dál ? Mě se přes tuto převislou potvoru rozhodně nechce. Jak na něj tedy vyzrát ? Co nejde přelézt jde většinou oblézt. Hanka správně vybere ať to zkusíme zprava.
Klesáme několik desítek, no spíš stovek metru níž. Do míst, kde není žlab tak sevřený FOTO. Zde nalézáme do hodně kolmých travnatých úbočí. Lezením na dvou cepínech ve sklonu místy převyšujícím 60° se dostáváme na polici. Co tu zase nacvičujeme ptá se Hanka. Proč nelezeme na lanech, když je táhneme ?
Před námi leží hodně příkrý svah. Dohadujeme se kudy by to bylo lepší vzít. Místo toho, abychom se zaštandovali a vytáhnu-li lana se rozdělujeme :-)) Já lezu zleva po nakloněné polici až pod travnatý spád o sklonu nějakých 70°. Quarky se krásně zasekávají do zmrzlé trávy a Já se rozhoduji to zkusit. Sklon se záhy ještě přiostřuje. Mám pocit, že už lezu snad 80°. Jen díky super podkladu rubu cepíny co to jde a stoupám vzhůru. V jednom místě mě mačky podklouzávají a Já zůstávám viset jen na cepínech. Opět hardcore akce. Ještě že mám v batohu lano a na uvázku spousta železa včetně skob... Raději tedy nad tím nepřemýšlím a rychle dolézám na nakloněnou polici.
Kde je Hanka volám na ní, ale nic neslyším. Měla by být někde vpravo. Přes kolmý dolez není nic vidět. Tu zaslechnu sekání cepínu. Uf oddechnu si. Je v pořádku a stále ještě zápasí. Zkouším tedy najít štand, že ji hodím lano.... Jen kde vlastně leze ? No a kde najít nějaký štand... Po chvilce co pobíhám po polici se mi daří najít kus vhodné skály. Jenže to už Hanka ze supěním vylézá nahoru ke mě FOTO Jsme to, ale blázni shodujeme se.
Hanka by pokračovala ve výstupu po členitém žebru na kterém stojíme. Já mám lezení pro dnešek docela dost. Proto postupuji nakouknout vlevo na jednu římsu. Zní se mi naskytuje pohled na žlab co jsme opustili. Hrana je už kus pod námi a překvapivě dno žlabu není až tak hluboko FOTO. Žlab se navíc zdá už bez komplikací - průchozí až na vrchol. Krátkým slaňákem se dostáváme zpět do žlabu. Zde nás opět čeká brodění se. Je to velmi fyzické namáhavé. Navíc ruce, kterými hrabeme ve sněhu nám začínají omrzat. Žlab se zdá nekonečný, protože náš postup vzhůru je velmi pomalý. Jak zjišťujeme až doma měli jsme pokračovat v nevýrazné pravé větvi žlabu. My se držíme hlavní větve stáčející se vlevo. Zde Já nasazují k finiši a cepínem tahajícím se o kraje žlabu se drápu na domnělý vrchol. Když z posledních sil dolézám na vrchol, naskytne se mi tento pohled FOTO. Ano už konečně vidíme vrchol Tupé. Jen to je asi jediná radost. Množství sněhu střídá velmi silný vítr, který mete sněhové oblaka proti nám. Mobilizuji síly a v tomto nečasu stoupám dál FOTO Závěr je pro mne už opravdu nekonečný. Takže když se nahoře na hřebenu schováme v závětří, abych dnes prvně něco zakousli a napili se :-) Jakékoliv úvahy o tom dojít ještě těch 15 minut na vrchol Tupé jsou zamítnuty :-)
Silný vítr přetrvává až do Sedla pod Ostrvou. Zde pro mne přichází velké zklamání. Je málo sněhu !!!! Místo snadného sjezdu po zadku mě čeká šíleně klikatící se X kilometru dlouhý chodník dolů. Několikrát to zkouším, ale když ořu zadkem o skálu raději si to rozmyslím. Zkouším tedy alespoň zkracovat serpentíny, ale ani to není žádnou výhrou. Po velkém trápení konečně scházíme dolů k Popradskému plesu. Z něj už jen snadno ve špalíru turistu zpět na Štrbské pleso.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca.ta3.szm (Není uveden výstup!)  
Popis trasy z tatry.nfo.sk (trasa č.15)  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/
GPX soubor

Předchozí treky na Tupou
2012.11.03 Vysoké Tatry - Tupá, Končista
 

2012.03.21 Vysoké Tatry - Ostrva, Tupá, Lúčne sedlo
 

2011.02.28 Vysoké Tatry - Tupa, Klin, Ostrva
 

1 komentář:

  1. Blue Titanium - The Art of Racing - Titanium Art
    Blue ffxiv titanium nugget Titanium - The ceramic vs titanium flat iron Art of Racing - titanium density The Art of titanium exhaust tubing Racing. titanium rings blue-titanium-art.com · www.casino-apps.net

    OdpovědětVymazat